(PRO)ČITALI SMO ZA VAS RASKOŠNI SVETOVI SLOBODANA D. STANKOVIĆA

Slobodan D. Stanković: ,,Ključ za snove“ ( Izabrane pesme i priče- izbor i predgovor Miljurko Vukadinović), ,,Dineks“- Beograd, 2017.
U izdanju ,,Dineksa“ iz Beograda, u resdpektabilnom tiražu od 400 primeraka, na preko 230 strana pojavila se knjiga izabranih pesama i priča ,,Ključ od snova“ istaknutog ćuprijskog književnika Slobodana D. Stankovića koja u ciklusu ,,Mesta za igru“ sarži 110 odabranih pesama iz prethodno deset objavljenih pesničkih knjiga, u odeljku ,,Ožiljak slepe suze“ blizu 50 kratkih priča iz prethodno dve objavljene knjige kratke proze i ciklus ,,Iz rukopisa- red pesme, red priče“ na dvadesetak strana, gde je i pesma koja je knjizi pozajmila ime, predgovor priredjivača Miljurka Vukadinovića, izbor iz ,,Kritičkih čitanja“ i ,,Životopis autora“.
U veoma analitičnom i sveobuhvatnom, znalački pisanom predgovoru – ,,O književnom opusu Slobodana D. Stankovića“, Miljurko Vukadinović ističe da ,,iz obilja raznorodnih pesama koje prate i registruju sve Stankovićeve mene i faze, interesovanja i opsesivna inspirativna izvorišta, iz tog mnoštva koje sadrži 522 u knjigama objavljenih pesama, u Izborniku je akcentovana oko jedna petina – preko 120 pesama koje su i najbolje od ovog autora i čitalački najuzbudljivije a književno kritički najmerodavnije u ocrtavanju profila ovog autora, njegovih reprezentativnih i relevantnih literarnih postignuća, tematsko – motivski najizrazitijih koje su ujedno i istinski pokazatelj estetskih dometa Stankovićevih.“
– Izabrane priče pokazuju i raznovrsnost proznih modela i specifičnosti tematsko – motivskih ostvarenja, reskih obrta, intrigantnih rešenja, humora . . .Ovaj autor se uključuje u trend kraće i najkraće priče u savremenoj srpskoj prozi u korak sa najmladjima i najboljima! Tako da mnoge od Stankovićevih priča mogu izdržati i najstrožiju čitalačku i kritičku proveru te ih možemo s pravom očekivati i u najstrožim izborima kratke srpske proze – piše dalje Vukadinović, a potom objašnjava da ,,Kritička čitanja“ sve tekstove, neke skraćene, koje su u knjigama objavljivani o stvaralaštvu Stankovića i, potom nabraja te tumače :
o – Milorad Radunović, DJordje Petković, Radivoj Packo Miladinović, Borisav Bora Blagojević, mr Tomislav Petrović, Bajo Džaković, Tomislav DJokić, Slobodan Žikić, ali i pesnikinja Nevena Vitošević ( nebeska kći profesora i knjigoznalca Dragiše Vitoševića, potpisnik ovih redova i Radomir Andrić, čelnik Udruženja književnika Srbije- i na kraju zaključuje : Treba reći da je jagodinski bard Bajo Džaković jedini medju prikazivačima Stankovićevog književnog dela tumačio i poeziju i prozu ovog autora, budući da mu je proza ovog autora i faza poetskog zaokreta ka rugalici vrlo bliska.
o – Naslov izbora i ove knjige ,,Ključ za snove“ ( po jednoj pesmi iz rukopisa) srećno je iznadjen – jedan je od mnogih metaforičnih spregova kojih u poeziji ovog asutora ima. On uspešno izražava i metaforičku i metafizičku dimenziju snohvatnog i snovitog kao prevashodnog poetskog sredstva koje beleži celokupan njegov poetski opus. ,,Ključ za snove“ takodje pokriva i Stankovićevu kratku prozu a putokazan je i za kritička čitanja koja su opus ovog značajnog pisca ispratila – zaključuje na kraju predgovora Miljurko Vukadinović.
 Duboko promišljenim i osmišljenim, ali i blagim stihovima, niklim iz duše, Slobodan D. Stanković, dakle,peva o raskošnom svetu koji od detinjstva nosi u sebi, majstorskim potezima, na malom prostoru, uspeva da naslika taj čudesan svet, ali isto tako vešto, kultivisano i lirski, jednom kontemplativnom vizurom, prezentira i večne i iskonske životne istine, uključujući i ljubav prema ženi ili muzi svejedno, ponekad eelegičnim tonovima, a nekad i sa ushićenjem bliskim ditirambu. Simbioza svega napred navedenog, kao i usložnjavanje motivsko- tematskog semantičkog i versifikacijskog bogatstva i iskustva, upravo i donosi stihove kojui nagoveštavaju duži vek i trajanje u okvirima aktuelne srpske poezije. Kratkim pričama ovaj autor, koji se u srpskoj poeziji aafirmisao još sredinom šezdesetih godina prošlog veka kao pripadnik Društva pesnika sa sela ,,Suncokret“ a kasnije to potvrdio sa više objavljenih knjiga poezije koje su nailazile na nepodeljeno pozitivne ocene književne kritike, nudi jednu osobenu i veoma zanimljivu poetiku, kada je o kratkoj prozi reč, koja se pomalo oslanja ( što je i prirodno i čak i neko nepisano pravilo u literaturi) na njegovo zapaženo pesničko delo.
• Slobodan D. Stanković rodjen je 1934. Godine u Bogdanovcu kod Babušnice. Bio jer zemljoradnik, creparski radnik, novinar- saradnik, poštonoša, kontrolor PTT-a. Po obrazovanju je pravnik, a završio je i Višu ekonomsku i srednju PTT školu. Preko tri decenije živi u Ćupriji. Literaturom se bavi od rane mladosti, a prvu knjigu ( ,,Mesta za igru“) objavio je u 70. godini života. Ova, svakako, najznačajnija mu je 13. Po redu objavljena knjiga. Član je Udruženja književnika Srbije , a član je i Književnog kluba ,,Dušan Matić“ iz Ćuprije.
• B. Džaković
 Slobodan D. Stanković
 KLJUČ ZA SNOVE
o Slepa mi duša zalutala
o U svetu pčunom zmija,
o Što repovima zveče.
o Kao i pre mog rodjenja,
o Opet mi kasni veče.
– Na tetoviranim usnama
– Iz kojih prkos izvire,
– Kaplju suze varljive bliskosti.
– U crveni vetar umotane,
– Stigle su mi veštačke kosti.
Ispred vrata bez praga
Moja sudbina vrišti,
Popušta joj koža tesna.
Za tren, stopi se u meni
Svileno srce sna.
Na pijaci polovnih ljubavi
Našao sam ključ za snove,
koji ne može biti svačiji.
U mojim mislima se vraća
Svaki put drugojačiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*