Prirodnjacki centar priprema izlozbe „Vulkan“ i „Geodiverzitet Srbije“

– Prirodnjacki centar Srbije u Svilajncu, jedinstvena nauccna ustanova ove vrste na Balkanu,posetiocima priprema jos dve, nove stalne izlozzbe, pod nazivom „Vulkan“ i „Geodiverzitet Srbije“, koje ce biti otvorene pocetkom marta.Izlozba „Vulkan“ je jedinstvena u nasoj zemlji, na temu vulkanologije, nalazice se u specificnom ambijentu, modelu vulkana visine deset metara i pruzice posetiocima odgovore na mnoga pitanja vezane za vulkane, objasnio je kustos, geolog Nikola Djuric.
Na primer, gde se vulkani nalaze u svetu i nasoj zemlji, kako funkcionise vulkan, koji su tipovi vulkana, posetici ce moci da vide vulkanske stene i kako izgleda sam zzivot oko vulkana, dodao je Djuric.
„Izlozba „Vulkan“ ce biti izvan objekta Prirodnjackog centra, u parku, u unutrasnjojsti modela vulkana“, rekao je Djuric novinarima.
Druga izlozba „Geodivrezitet Srbije“, predstavlja rudno blago nasse zemlje, sta sve Srbija ima od korisnih mineralnih sirovina i sta moze da se nadje kod nas, istakao je Djuric.“Izlozbe ce bitu otvorene u prvoj polovini marta a dan posle che biti otvoren i Prirodnjacki centar, koji je sada zatvoren za posetioce“, rekao je Djuric.
Sa ove dve izlozbe Prirodnjacki centar che imati „ukupno devet izlozbi“ i neche biti vise novih ove godine“, dodao je on.Prirodnjacki centar je od 16.januara zatvoren „zbog redovnog odrzavanja postojecih izlozbi,odnosno dermoplasticki preparati zivotinja se tretiraju hemikalijama protov insekata“ a uporedo se pripremaju i ove dve izlozbe. Prirodnjacki centara sa dinosaurusima i „starsnim gussterima“, prosle godine je posetilo 100.000 ljudi, uglavnom skolskih ekskurzija, izjavila je direktorica Irena Dubravac.
„Ono sto posetioci mogu da vide kod nas, na jednom mestu, pomaze im da nauku dozive i zavole i to sve na jedan inovativan i zabavan nacin“, rekla je Dubaravc.
Ona je potsetila da je u Prirodnjackom centru, u izlozbenom prostoru, sada sest tematskih izlozbi na cijim postvakama su radili strucnjaci Prirodnjacckog muzeja Beograd i Rudarsko geoloskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
da/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*