Pocast zrtvama cetnickog pokolja u Pomoravlju

– Gradjani Jagodine, Cuprije i Paracina, rodbina, prijatelji i boracke organizacije danas su polozili vence, upalili svece i odali postu zrtvama cetnickog pokolja koji se u ovim gradovima Pomoravlja dogodio u nochi 1. februara 1944.godine.
Te noci „crne trojke“ cetnika Draze Mihajlovica Ravanicke cetnicke brigade, u Jagodini su zaklale 24 osobe, u Cupriji i Paracinu po 12 osoba, potsetio je na Spomen kosturnici zzrvama cetnicckog pokolja u Jagodini, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Jovan Trbuscic. Taj zloccin cetnici su slavili kao svoj podvig i veliku pobedu, a njihov vodja Mihajlovich, za ovaj i zlocine ssirom Srbije je rehabilitovan, istakao je Trbuscic.
„Trazi se i rehabilatacija cetnika Nikola Kalebica, Sramota!“ rekao je Trbuscic.
Klali su, nisu gledali, dali su, deca, majke, zene, starci, sve koje su zatekli te nochi u kuci,dodao je on.
„Klali su po kuchama na occigled njihovih najblizzih i majke dok su dojile decu, a zztrtve su bili ugledni gradjani: ucitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, ucenici Gimnazije i Uciteljske skole, zanatlije, domacice… a na nekima od njih je bilo i po 37 uboda kamom“, rekao je, clan Republickog odbora i predsednik Okruznog odbora SUBNOR-a za Pomoravski okrug Velimir Ostojic.Pokolji su ucinjeni dok je trajao policijski ccas koji je sprovodila armija fasisticke Nemacke, sto govori da je bio organizovan i izveden sa znanjem nemackih okupacionih vlasti i vojske,dodao je on i istakao da je rec „o nevinim civilima, koji nisu ratovali i nisu trebali stradati“. Ubijeni su pred oslobodjenje zemlje od fassisticckog okupatora a ovako svirepu metodu cetnici su koristili da bi zastrasili narod, zanajuci koliko su zlodela ucinili i da se blizi kraj fassiticke okupacije i njihov, dodao je Ostojic. Cetinici su svoje zrtve u Cupriji te noci bacili u Mihajlovu jamu a u Paracinu zlocin ucinili u Golubovackoj sumi. Februarski cetnicki pokolj u Jagodini, Cupriji i Paracinu je jedan od najkrvavijih datuma u novojoj istoriji Srbije Pomoravlja i pamtice ga pokoljenja, ocenio je Ostojic. U SUBNOR-u u Jagodini, imaju „materijal“ u cijim dokumentima stoji da je te noci bio planiran pokolj i u Svilajncu, ali je odlozzen za april a u mestu Temicu nije izveden zbog rasula cetnika.
da/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*