PISCI UVEK ZA LJUBAV

Predsednik KZ UKS-a za Pomoravski okrug nada se da će Nova godina doneti bolje dane i naglašava da su pisci, kao i umetnici uopšte, gotovo maksimalno uvek bili za ljubav, razumevanje, solidarnost i toleranciju medju ljudima
Kraj je godine pa i mnoge organizacije sumiraju rezultate koje su ostvarile u svojim oblastima tokom godine na zalasku. To je slučaj i sa Udruženjem književnika Srbije, Književnom zajednicom za Pomoravski okrug za čijeg je predsednika pre par meseci, po drugi put uzastopno, jednoglasno izabran Mile Lazarević, književnik i novinar iz Ćuprije, autor desetak knjiga crtica, aforizama i stihova, dobitnik više značajnih nagrada ( ,,Zlatna značka“ Kulturno – prosvetne zajednice Srbije, Povelja Srpske duhovne akademije, Povelja za životno delo UKS_a za Pomoravlje, nagrade ,,Žikica Jovanović Jovanović Čičak“ i ,,Poeta primus“, Povelja ,,Srpskog pera“), koji je prošle godine objavio reprezentativnu knjigu pod naslovom ,,Godovi“, nekadašnji privrednik i funkcioner, za koga se u sferama kulturnih dešavanja čulo kao za uspešnog upravnika Centra za kulturu ,,Zanatski dom“ iz Ćuprije ( dvca mandata) i dugogodišnjeg upravnika Gradskog pozorište iz Ćuprije.
– Mi smo zadovoljni onim što smo ostvarili u radu naše organizacije koja je jedina profesionalan umetnička asocijacija na području Okruga koja funkcioniše bez dinara stalnih dotacija. I pored toga, uspeli smo da prigodnom svečanošću obeležimo 20 godina postojanja naše Književne zajednice ( nekada Podružnice) koja je iniciativu književnika Slobodana Žikića, Miroslava Dimitrijevića i Baja Džaković, a uz podršku tadašnjeg generalnog sekretara UKS-a Predraga Bogdanovića Cija i načelnika Pomoravskog okruga osnovana u Jagodfini maja 1977. Godine. Povodom ovog jubileja podelili smo 50 priznanja –u tri kategorije: Povelje za životno delo, Slova zahvalnosti i Velike Povelje. Osim toga održali smo mnoštvo promocija novih knjiga i književnih večeri, a najbolje smo saradjivali sa Udruženjem književnika Srbije (čiji smo deo) Književnim festivalom ,,Srpsko pero“, Književnim klubom ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine, Književnim klubom ,,Dušan Matić“ iz Ćuprije, Kulturološkim projektom ,,Juhorsko oko“ i Književnim klubom ,,Mirko Banjević“ iz Paraćina.
o Bili bi zadovoljni kada bi naredne godine ponovili makar toliko, ali i objavili jedan književni zbornik proze pomoravskih književnika , pošto smo poetske zbornike već objavljivali ranijih godina, i bar jedan broj časopisa i onda se u pravom reprezentativnom izdanju, u najboljem sastavu, predstavili u Udruženju. Sveukupno očekujem da Će nastupajuća godina doneti bolje dane, a da će pisci, kao i umetnici uopšte, ostati posvećenici ljubavi, razumevanja, solidarnosti i tolerancije medju ljudima – poruka je, koju je u ime pomoravskih književnika uputio Mile Lazarević.
o B.DŽ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*