PESMA ZA DECU – DRAGULJ OD ZVUKA I REČI

PESMA ZA DECU – DRAGULJ OD ZVUKA I REČI

Maja Belegišanin, neobična pesnikinja, objavila je ove godine svoju prvu knjigu pesama za decu – Pesme raznih boja. O knjizi, sa pesnikinjom razgovara Ivan Lalović.

Nakon tri veoma uspele knjige pesama Ispod neba (2007), Svetlosna pruga (2011) i Zimsko sunce (2014), objavila si Pesme raznih boja, knjigu za decu. Šta te je rukovodilo da se na ovaj način obratiš najmlađim čitaocima?
Knjiga za decu je i za mene predstavljala iznenađenje i radost. Još za vreme studiranja, dok sam slušala predmet Književnost za decu, ponesena tom lepotom, napisala sam nekoliko pesama. Vremenom, broj pesama za najmlađe je rastao, te sam, posle temeljnog iščitavanja, sve te pesme razvrstala i, zajedno sa crtežima dece, sklopila zbirku „Pesme raznih boja“.

Šta je pesma za decu i kakvu ulogu ima u njihovom sazrevanju?
Pesma za decu jeste jedan dragulj od zvuka i reči. Zvuk i melodija pesme (rime i druga glasovna sredstva) treba da miluju dečji sluh, kao što su to nekad činile uspavanke, brojalice, ili kao što to čine ritmovi i zvuci iz prirode, bliski deci… A reči su nosioci smisla i važnih humanih poruka, pri čemu se naravno treba kloniti suve didaktike, jer deca su – to je i dokazano – kao bića mnogo pametnija od odraslih… Na putu sazrevanja pesma je veran pratilac deteta. Ona približava deci značajne teme i dileme, budi njihovu radoznalost za svet stvarnosti i književnosti, otkriva im lepotu sveta i samog jezika, a često i pokrene školarce da se i sami upuste u tajnu i poduhvat pesništva.

Neka od dece, čitalaca ovih stihova, dok se knjiga još nije objavila, našla su na stranicama knjige svoje mesto kao ilustratori pesama. Koliko ti je značajna pomenuta interakcija?
Nekako je sama od sebe sazrela ideja da ilustratori budu upravo deca, i to deca različitog uzrasta (od predškolaca do najstarijih razreda osnovne škole). Evo i citata na kraju moje knjige, gde upravo pominjem značaj ove saradnje i ističem da su njihovi crteži „sastavni deo pesama, svojevrsno iščitavanje pesme pretočeno u novo umetničko delo, crtež. Ovo čini knjigu slojevitijom i bogatijom. Zato i jesu dodatno – pesme raznih boja. Tačnije, one to jesu ne samo zbog početne intencije pesničke prirode, odnosno zbog postojanja pesama različitih po emociji,

nameni, načinu rimovanja, tematskom planu – već i po likovnom sloju: pesme su zaista raznih boja, a boje ih – njihovi crteži!“

Uvek si bila i ostala samosvojan glas u srpskom pesništvu za odrasle, i utisak je da si originalan glas i u stihovima za najmlađe. Međutim, bez oslonaca i nekih uzora ne možemo u stvaranje. Koji pesnici su bili putokaz za domašaje u tvojim pesmama za decu ?

Hvala za utisak o originalnosti. Teško pitanje o putokazima i uzorima… Mislim da se to sve što je pročitano (čak i zaboravljeno) godinama taloži i ni sam pesnik nije više u stanju da prepozna eventualne podsticaje u temi, stilu, ritmu… Ali navešću nekoliko velikana srpske pesničke reči za decu, koje sam uvek s radošću čitala: Zmaj, Desanka, Duško Radović, Ljubivoje Ršumović…

Da li je ovaj svet stanište dobrote?
Ovaj svet, u globalu, nije stanište dobrote. Ali pesma jeste. I, pogotovo, iskreno i toplo srce – jeste. Takvo srce imaju sva deca, te bi savet nama odraslima bio da ih u tome što više sledimo.

Pas i njegov glas

Ja sam jedan glasan pas,
znam da lajem na sav glas.

Možda sam i smešno pseto,
nekad mi se smeju, eto.

Do skoro sam bio štene,
pronašao dečak mene.

Prijateljstvo naše traje,
od radosti skačem, lajem,

gromoglasno dajem glas
za taj savez čovek – pas.

Biografija

Maja Belegišanin rođena je 1. februara 1980. u Beogradu. Diplomirala Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše književnu kritiku i poeziju; objavila tri knjige pesama: Ispod neba (2007), Svetlosna pruga (2011) i Zimsko sunce (2014). Zbirka Pesme raznih boja je wena prva knjiga pesama za decu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*