U PARACINU SISTEM ODBRANE OD POPLAVA

IAKO je rekonstrukcija toka Crnice poodavno započeta, a na više lokacija se već stiglo i do postavljanja kamene obaloutvrde, izgradnja novog sistema odbrane od poplave na reci koja prolazi kroz Paraćin je veću pažnju znatiželjnika privukla tek kada je u centru grada uklonjen deo ograde na keju i napravljena zemljana rampa za silazak bagera koji ruši staro betonsko korito male propusne moći.
Ovaj deo gradilišta je posetio i koordinator zadužen za realizaciju višegodišnjeg projekta odbrane Paraćina od velikih voda Miloš Tomić, koji objašnjava da radove po projektu JP „Srbijavode“ i vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“ iz Beograda finansira EU, uz podršku državnih institucija.
– Realizacija je poverena Razvojnoj agenciji Austrije, a lokalna samouprava rešava imovinske probleme, donosi planske dokumente i pomaže u logistici – kaže Tomić. – Na deonici kroz grad, od nekadašnje Štofare do mosta u Nemanjinoj ulici, najpre će biti uklonjeno postojeće betonsko korito, a onda slede izmuljavanje, pa iskop i uređenje novog, sa većom propusnom moći. Dodatno obezbeđenje će biti betonski zid pored šetališta.
Najavljujući da će narednih dana radovi biti započeti na još nekoliko lokacija, Tomić je Paraćince koji žive u blizini zamolio za razumevanje jer će – pored sigurnosti pri nekom novom, eventualnom, izlivanju Crnice – dobiti i lepo uređen gradski kej.

Istovremeno se radi i u koritu Crnice na području Glavice, uzvodno, gde je sve spremno za utvrđivanje obala kamenom. Na deonici između auto-puta i „Srpske fabrike stakla“, odnosno do mosta u Nemanjinoj ulici, korito će biti ispravljeno…
Pročitajte još: Švedska kompanija „Rimaster“ otvara fabriku u Paraćinu
Bez obzira na to što je kao rok za završetak radova definisan početak narednog leta, očekuje se da će najveći deo odbrambenog sistema u Paraćinu biti izgrađen do kraja godine.
NA putevima i prilazima gradskim mostovima će biti izgrađeni i temelji za postavljanje mobilne opreme koja je već naručena u inostranstvu, a očekuje se da stigne do kraja 2018. Izabrani izvođač radova je firma „Nivo eko“ iz Slovenije, sa podizvođačem iz Vlasotinca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*