OMAŽ BLAGOJEVIĆU

Povodom Dana slovenske pismenosti – Dana Ćirila i Metodija prošlog četvrtka u Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ u Jagodini odžano je autorsko veče posvećeno istaknutom pomoravskom književniku Borisavu Bori Blagojeviću koji je tom prilikom predstavio i dve svoje nove knjige.
U uvodnom delu Kristina Bigić Makić podsetila je na osnovne bibliofilske podatke ovog moravskog romantika i sanjara i posebno naglasila da je do sada objavio 16 knjiga poezije i osvojio mnoštvo nagrad a na poetskim konkursima i manifestacijama, bio predsednik Knjiženog kluba ,,Dušan Matić“ iz Ćuprije a već blizu dve decenije je i član Udruženja književnika Srbije.
Stihove Bore Blagojevića nadahnuto su kazivali glumci Nenad Nikolić i Bojan Miloradović i Kristina Bigić Makić, kao i sam autor.
Iz svog ugla o Blagojeviću je govorio Bajo Džaković, književnik i novinar, koji je mnogo puta pisao i govorio o ovom autoru i njegovoj poeziji. On je konstatovao da je Bora Blagojevioć jedan od korifeja pesništva na području Pomoravlja, Resave i Levča i jedan od poslednjih izvornih lirika koji implicitno korača nedohvatnim stopama Sergeja Jesenjina, najpopularnijeg svetskog pesnika svih vremena. Džaković je podsetio i da se prošle godine navršilo pune četiri decenije od kako je Blagojević objavio svoju prvu knjigu, da predstavlja dve nove knjige – ,,Da stihom crtam svoje lice“ i peto izdanje knjige ,,Kako se pišu usnule pesme“ a da će za nepunih mesec dana u okviru 33. Medjunaronog književnog festivala ,,Srpsko pero“ u Jagodini primiti i prestižnu književnu nagradu ,,Pomoravski Orfej“. Do sada je osvajao mnoštvo nagrada i priznanja medju kojima i dve internacionalne – sa manifestacija u Italiji a tim povodom su mu štampane pesme na italijanskom jeziku.
Bora Blagojević je naglasio da mu je izuzetno drago što baš u Klubu u Jagodini ima autorsko veče i saglasio se sa ocenama da je jedan od poslednjih lirika, ali dodao i da piše i rodoljubive pesme i potom i pročitao nekoliko svojih pesama.
Ovo upešno i poslovično dobro organizovano veče zatvorio je iskusni književnik Slobodan D. Stanković iz Ćuprije, inač recenzent poslednje Blagojevićeve knjige, koji je na kraju svog izlaganja zaključio:
– Ovim do sada objavljenim knjigama Borisav Bora Blagojević, jedan od posebno darovitih pesnika Pomoravlja, stekao je značajno mesto u savremenoj srpskoj poeziji. Istovremeno, i uvećava poverenje pesnika čije se pesme rado čitaju, slušaju i nagrađuju na književnim konkursima i manifestacijama. Time potvrdjuje autentičnost svoje poetike. Ali, nesporno, one mogu da posluže i kao dragocen poklon čitaocima.
Borisav Bora Blagojević
GOLA PESMA
( PESMA KOJA NIJE LJUBAVNA)

Otrgoh te od drugih
Rastrzan do sreće i dubokog bola
Čvrsto te stežem na dohvatu sna
Nevina u snegu u naručju gola

Senka tvoja klizi negde iznad mene
Trenuci su dugi mučni i sve teži
Iz snova u stvarnost iluzija gorka
Zadnja si mi sreća koja greje ali beži

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*