NOVE KNJIGE: ,,NE KLEČI PRED ZLOTVOROM“

Kao autorsko izdanje iz štampe se pojavila osma knjiga pesama mačvanske pesnikinje i novinarke Slavice Jovanović pod naslovom ,,Ne kleči pred zlotvorom čiji su recenzenti ugledni književnici Radomir Smiljanić ( inače predsednik Akademije ,,Ivo Andrić“), dr Marko Mladenović i Ivan Glišić.
U posveti autorka piše da je,, knjiga posvećena generalu policije dr Bratislavu Dikiću koji je bio teško ranjen u obračunu sa šiptarskim teroristima na Kosovu, a potom ,,nepravedno zatočen u crnogorskoj tamnici samo zato što je Srbin, Pravoslavac,Rodoljub . ..“
Knjiga na preko sto strana donosi mnoštvo pesama ( od kojih je ne mali broj blizak proznom iskazu) i nekoliko proznih tekstova. Većina pesama nabijena je rodoljubljem, odnosno ljubavlju prema Srbiji, srpstvu i pravoslavlju, do maksimuma, ali se zapažaju i pomalo prenaglašeni tonovi direktno usmereni prema drugim narodima koji su, stvarni ili zamišljeni, srpski protivnici – da ne upotrebimo reč neprijatelji. ( Pomalo se čini neprimerenim, a i nije baš imanentno poeziji niti bilo kojoj umetnosti i duhovnom delanju uopšte, što se autorka, neretko, obraća čitavim narodima, a ne pojedinim vodjama ili drugim pripadnicima- pojedincima ili grupama). Moguće i zato što ove pesme ( barem većina) ipak služe dnevnoj politici ( mada, moguće, to nije bila namera autorke) i isuviše su usmerene na konkretne, gotovo aktuelne dogadjaje koje je, opet, izuzetno teško odmah i munjevito, objektivno, realno i racionalno sagledati, ali je sigurno da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim što je, opet, jedan od kvaliteta.. Kada govori o nekim vanvremenim vrednostima, oslobodjenim svakodnevnice i pomenutih sukoba ( o pravoj veri, svetinjama, članovima porodice . . .) Slavica Jovanović pokazuje i te kakav pesnički talenat i doseže zavidne književne domete.
– Slavica Jovanović, književnica i novinarka, i ovim svojim delom ,,Ne kleči pred zlotvorom“, već iskazuje snažni bunt pred nepravdom i nasilništvom onih koji ne prestaju da nasrću na srpski narod . . . Ko pročita i čita delo ove izuzetne književnice, pesnikinje i novinarke, biće mu jasno zašto je veliki francuski genije Viktor Igo, napisao apel celom svetu sa naslovom : ,,Ubijaju jedan narod – Srbe“ – zapisao je, uz ostalo, u recenziji pod naslovom ,,Novo izuzetno delo Slavice Jovanović“ Radomir Smiljanić, jedan od najuglednijih srpskih književnika druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka, živi klasik poznat i prevodjen širom Evrope i sveta.
– Slavica Jovanović više puta bila je finalista književnog festivala ,,Srpsko pero“ u Jagodini i zato joj naš portal i posvećuje dužnu pažnju i čestita na novoj objavljenoj knjizi.

Slavica Jovanović
LJUBOSTINJO SVA SI OD BOSILJKA

LJubostinjo sva si od bosiljka,
Iznad tebe lete rajske ptice,
Prvi susret ti zapamti tada,
Knez Lazara, kneginje Milice !

LJubostinjo, mirisno bosilje,
Ko mirisna stara bosiljkača,
Koja pamti radjanja,krštenja
I venčanja, a i umiranja,
Svetom kapljom, suzom osveštanom
Junake si srpske ispraćala.

Ljubostinjo,tu gde su se sreli
Bosiljka i dražesni Bosiljak,
Vidaš rane što niko ne može,
Bodriš,hrabriš,u oku zablistaš.

Zadužbino Kneginje Milice,
Suzo žalosnice i suzo radosnice,
Na veliku ljubav podsetnice,
Neprolaznice i slavljenice.
Lazareva udovice – Milice !
Zvezdanog jata saputnice.
Srpska Uzdanice ! Zaštitnice !
Ridanice i Vidarice !
Ti si ljubav divnu zapamtila,
To je ljubav neponovljiva,
Tajne u grob odnete otkrila. . .
Tu se ljubav besmrtna rodila
I potomke svoje zadivila . . .
Kad pod krila sokola se skrila
I sokole mnoge izrodila . . .
.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*