NOVA KRATKA PROZA BAJA DŽAKOVIĆA ULTRAMODERNI ZAPISI

Da li je reč o nano romanima ili najkraćim pričama ?
U izdanju ,,BeoSinga“ iz Beograda i informativnog portala književnog festivala ,,Srpsko pero“ iz Jagodine pojavila se nova knjiga kratke proze istaknutog književnika i novinara Baja Džakovića pod naslovom ,,Žvrljke – zapisi iz snova“. Za izdavače su se potpisali Želimir Šekarić, Milan Jakovljević i Vladimir Jovanović, urednik je Teodor Topličanin, recenzenti Miroslav Dimitrijević, Ivan Lalović i Miljurko Vukadinović, grafičko tehnički urednici Toni S. Stojanović koji je i autor likovnog rešenja korica, Milan Marković i Dejan Simić, dok je fotografija autora delo Aleksandra Dobrosavljevića.
Reč je o ultramodernoj kratkoj prozi koja postaje sve popularnija u svetskim književnim trendovima, a u Srbiji ima svega nekoliko autora koji su do sada objavljivali ovakve prozne zapise. Radi se o šezdesetak medjužanrovskih zapisa, koji su na 24 strane objavljeni u 200 primeraka i već na startu izazvali veliko interesovanje ( i različita mišljenja) u književnoj javnosti.
– Verovatno zbog uticaja najsavršenijeg naučnog čuda zvanog nano – tehnologija ( nano revolucija) kod pisaca se javila potreba da se književne forme drastično redukuju, pa su se tako i u svetu i kod nas pojavili i nano- romani, koji imaju od jedne do tri rečenice. Teorija književnosti još zvanično ne proučava nano romane, ali su oni sve prisutniji u svetu brze komunikaciuje i kratkog saopštavanja, uprkos teorijskoj neodumici. Dragomir S. Radovanović je prvi književnik u Srbiji koji ima objavljena ,,dva toma“ nano romana, ukupno oko tri stotine. Sada mu se pridružuje i Bajo Džaković sa ovom knjigom najkraćih priča ili nano romana. Bajo je, inače, književnik koji još iz mladosti voli nove, eksperimentalne forme i ovakva i slična medjužanrovska književna ostvarenja. I ako bih sada morao da se odlučim: da li je ova njegova najnovija knjiga u stvari zbirka najkraćih priča, sa kojima je do sada imao izvanrednog uspeha, ili su ovo Bajini nano romani, ,,prelomio“ bih u korist ove druge književne forme. I nano romani Baja Džakovića su zadržali sve vrsne osobine njegovih najkraćih priča: prepoznatljiv stil, osobena percepcija,iskošen ugao posmatranja, ,,fabuliranje“ izmedju sna i jave, višeslojnost teksta i simbola . . . Kratko, pitko, osvežavajuće romaneksno štivo nano romana, kojim nas Bajo Džaković daruje i istovremeno prinosi nove poklone našoj književnosti – zapisao je u recenziji pod naslovom ,,Nano romani Baja Džakovića“ književnik Miroslav Dimitrijević.
o – Uvireš u snove, izvireš u javi, i obrnuto. Levo, desno – snadje te snažna vizija, kiša simbola, zamka za srce, za um. Tamo: butina žene, grudi i crne kose lepotica. Nema vremena za sedenje, za odmor, pridruži se autoru, skapavaj s njim, krvari, toni u živo blato smisla i besmisla života. Čitaj i dopisuj kad ti je to već Bajo dao. Nećeš znati gde si ! Bez višnjih sila moći nećeš ! – reči su književnika Ivana Lalovića iz recenzije pod naslovom ,,Onirizam u praksi“ dok njegov nešto stariji kolega Miljurko Vukadinović zaključuje : ,,Ipak, Bajo Džaković, aluzivno uspeva da ispriča ne samo svoju prošlost. Malo li je ?“.
 Džaković, inače, pored poezije, književne kritike i publicistike, kratku prozu piše još od najranijih dana pa je tako prvu priču pod naslovom ,,Nebokosa“ objavio još 1977. godine. Od tada do danas kratku prozu objavljivao je u ,,Književnim novinama“, ,,Književnosti“, ,,Savremeniku“, ,,Bagdali“, ,,Braničevu“, ,,Aktu“, ,,Apokalipsi“ (Slovenija), ,,Tekstualiji“ (Poljska), ,,Korenima“(Makedonija), ,,Dobu“, ,,Novom dobu“, ,,Novom putu“, ,,Gorocvetu“, ,,Štampi“, ,,14 dana“ itd. kao i više elektronskih medija, a zastupljen je u oko 20 antologija i književnih zbornika u zemlji i inostranstvu.
• Knjige kratke proze: ,,Antikvarnica i druge priče“(2004.), ,,Priče o navici“(2007.), ,,I opet san“(2012.), ,,Engrami/snovi“(2015.) i ,,Žvrljke- zapisi iz snova“(2018.).
• Za pomenute knjige i pojedinačne priče osvajao je nagrade ,,Živojin Pavlović“ Književnog kluba ,,DJura Jakšić“ za proznu knjige godine, ,,Zlatno slovo“ u Valjevu za najbolju knjigu kratke proze na srpskom jeziku, Otkup od strane Ministarstva za kulturu za sve biblioteke na području Republike Srbije, prvu, drugu i dve specijalne nagrade časopisa ,,Akt“, drugu nagradu na konkursu lista ,,14 dana“, dva puta na ,,Šumadijskim metaforama“ u Mladenovcu, na Svetosavskom konkursu Narodne biblioteke u Knjaževcu . . .
• O kratkoj prozi Džakovića afirmativno su se izražavali Srba Ignjatović, Slobodan Žikić, mr Dušan Stojković, dr Predrag Jašović, Miljurko Vukadinović, dr Adam Ninković, Miroslav Dimitrijević, Petar V. Arbutina, Ivan Lalović, Dejan Bogojević, mr Tomislav Petrović i drugi.

o Bajo Džaković
o ,,ŽVRLJKE – ZAPISI IZ SNOVA“
POSLEDNJI MOHIKANAC
Pri prvim snovima zapamtio šarenilo. Engrami. Posle je sve postalo sivo. A u Njemu kolorit.
VOZ 1
Voz juri neKUDA. Slikar u njemu gleda. neGDE bi da sidje. Voz ne staje. A slikar ?
PISAC TEODOR
Da li je On? Ili se kroz njega kaže? sveJEDNO.
ODJEDNOM
Usred brodoloma Lepa Crna Žena.Osmesi.Reči. Dodiri. Na vidiku Rajsko Ostrvo. .
OLOVO
Opilo ga od vajkada.Posle se prešlo na digitalije i . . . A on i dalje puca li puca.
XYZ
Sneg.Pa Sunce. Onda sivo.Šarenilo.
MJUZ
Suz.Pa zvuk. Mjuz ! I njet suz !
o

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*