NOVA KNJIGA BORISAVA BORE BLAGOJEVIĆA

,,DA STIHOM CRTAM TVOJE LICE“
Početkom ove godine u izdanju Udruženja književnika Srbije, Književne zajednice za Pomoravski okrug sa sedištem u Jagodini pojavila se 16 zbirka pesama istaknutog pomoravskog pesnika, lirika i sanjara Borisava Bore Blagojevića pod naslovom ,,Da stihom crtam tvoje lice“.
Zbirka na blizu 90 strana sadrži više od 60 pesama, za izdavača se potpisao književnik Mile Lazarević, kao urednik Milivoje Forgić, a kao recenzenti Dragoslav Graočankić i Slobodan Stanković i ova knjiga krajem prošlog meseca predstavljena je javnosti u Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ u Jagodini.
Prošle godine, inače, navršilo se punih 40 godina od kako je Bora Blagojević objavio svoju prvu knjigu pod nazivom ,,U plamenu“ pa je to, kao i pored naglašeno lirskih stihova, i osnovni povod što će mu 21. juna, u okviru 33. Medjunarodnog književnog festivala ,,Srpsko pero“ biti uručeno i prestižno književno prizanje ,,Pomoravski Orfej“ koje se dodeljuje samo najboljim pomoravskim književnicima a koje su do sada osvajali Selimir V. Milosavljević, Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević, Bajo Džaković, Živorad DJordjević, Miomir Nešić, Rada Stefanović, dr Predrag Jašović, Dragoljub Jevremović i drugi.
– . . . Ovim do sada objavljenim knjigama Borisav Bora Blagojević, jedan od posebno darovitih pesnika Pomoravlja, stekao je značajno mesto u savremenoj srpskoj poeziji, Istovremeno, uvećava i uverenje pesnika čije se pesme rado slušaju, čitaju i nagradjuju na književnim konkursima i poetskim manifestacijama. Time potvrdjuje autentičnost svoje poetike. Ali, nesporno, one mogu da posluže i ko dragocen poklon čitaocima- zapisao je, pored ostalog, u recenziji pod naslovom ,,Dragoceni poklon“ iskusni književnik Slobodan D. Stanković.
o I ovom zbirkom, dakle, Borisav Bora Blagojević predstavlja se kao tanani lirik i krhki sanjar koji valjano upotrebljava različite oblike vezanog stiha, ali gde- kad progovori na pravi način i otadžbinskom lirikom, kao i, redje, stihovima refleksivnog usmerenja.
o – Borisav Blagojević svojim pesništvom ostvaruje misiju koju i hermetični pesnik ili kritičar, moraju smatrati visokim i redje ostvarivanim dometom – zaključuje u svojoj recenziji pod naslovom ,,Borisav Blagojević ili služenje pesništvu“ beogradski pisac Dragoslav Graočankić.
o Borisav Bora Blagojević je rodjen 1954. godine u rudarskom naselju Ravna Reka u opštini Despotovac. Živi i stvara u Ćupriji. Pored 16 knjiga pesama, od kojih je ,,Kako se pišu usnule pesme“ doživela čak pet izdanja, ima i dve objavljene knjige na italijanskom, kao i mnoštvo pesama u zbornicima i antologijama, a dobitnik je i brojnih nagrada. Bio je predsednik Književnog kluba ,,Dušan Matić“ iz Ćuprije, a dugogodišnji je i član Udruženja književnika Srbije.
o
Borisav Bora Blagojević
TROMORAVKA
Dve MORAVE u Stalaću stale
Moravišta po Srbiji plave
Pa sve putem gde izgreva sunce
Dve obale tri reke MORAVE

Opevana od iskona
U moravsku vodu plavu
Pa SRBIJA uvek teče
UZ MORAVU niz MORAVU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*