NIKAD TOPLIJE LETO-SUNCAMO SE DO POLOVINE OKTOBRA

Ovo leto je najtoplije u Srbiji još od davne 1848. godine, tvrde meteorolozi! Prema njihovim rečima, od 20. juna do danas imali smo čak 27 dana sa temperaturom višom od 35 stepeni, a to se u našoj zemlji nije dogodilo već 169 godina! Takođe, čak 41 noć je bila tropska, sa temperaturom iznad 20 stepeni, što je istorijski rekord.
Najvreliji dan ovog leta bio je 5. avgust, kada su u Ćupriji izmerena +42 stepena Celzijusa, a imali smo i dosad nezabeleženih 6 tropskih talasa!
Klimatolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Vladimir Bilak kaže da je ovako vrelom letu najviše doprineo kraj juna, koji je bio daleko iznad proseka po temperaturi.
– Prvi tropski talas stigao je oko 20. juna i trajao je veoma dugo, sa temperaturom i do 40 stepeni, što je daleko iznad proseka za taj mesec. U nastavku leta imali smo ukupno 27 takvih dana, što se nije dogodilo još od 1848. godine, kada je bilo 35 tropskih dana. Uz to, ovo leto karakteriše mali broj kišnih dana, izuzetan intenzitet UV zračenja i veoma vrele noći – kaže Bilak.
– Tako vreli dani su definitivno iza nas, ali i u narednim nedeljama očekuju nas temperature za šest stepeni više od proseka. Toplo vreme očekuje nas i po završetku leta jer će sve do sredine oktobra biti sunčano i bez mnogo padavina – upozorava Bilak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*