НЕДЕЉА ДРУЖЕЊА У МУЗЕЈУ

Манифестација „Музеји за 10“ у Завичајном музеју Јагодина

Већ трећу годину за редом, Завичајни музеј Јагодина учесник је вишедневне мајске манифестације која се обележава у Националној недељи музеја, ове године под називом Музеји за 10. Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, која ће се одржати у периоду од 14. до 20. маја и обухватити и Међународни дан музеја (18.мај) и 14.Европску ноћ музеја 19. маја.
Завичајни музеј је за своју публику, као и претходних година, припремио бројне садржаје. Манифестацију ће 14. маја отворити гостујућа изложба Завичајног музеја Рума „Купиник, последња престоница српских деспота“. Интерактивна изложба о последњем упоришту српских деспота, јединственом споменику ове врсте у Срему, покушава да оживи Купиник, а посетиоце поведе у виртуелну шетњу кроз утврђење путем 3Д анимације.
Наредних дана публику очекују интересантна предавања и инспиративне радионице. 15.маја у 19:00, музејски саветник историчар Душко Грбовић одржаће предавање на тему „Јагодина и Средње Поморавље у време Деспотовине (1402-1459)“. 16. маја у 18:00 кустос археолог Соња Перић ће одржати предавање и радионицу „Руке у глини – као праисторијски чевек“, намењену основношколској популацији, на којој ће деца имати прилику да науче нешто више о настанку првог керамичког посуђа, као и да се опробају у изради грнчарије. 17.маја у 18:00 наставља се прича о керамици, предавањем и радионицом „Археолошка слагалица“, на којој ће виши кустос археолог Смиљана Додић, посетиоце увести у процес рестаурације керамичког посуђа, пратећи његов пут од ситних крхотина до експоната у музејској витрини.
Међународни дан музеја– 18. мај 2018. обележиће графичка радионица „Матрица – отисак“ са почетком у 18:00, на којој ће демонстратори слободни уметник Владимир Кепић и Соња Перић, кустос музеја упознати заинтересоване посетиоде са графичком техником линореза. Учесници радионице ће моћи да израде своју оригиналну матрицу, да направе њен отисак или отиске других, спремних графика, које су настале инспирисане музејским предметима и да из музеја понесу мало уметничко дело као успомену.
У суботу 19. маја музеј ће посетиоцима своја врата отворити у 10:00. Званично обележавање 14. Европске ноћи музеја започеће у 18:00, а посетиоци могу, као и претходних година, очекивати добру забаву у Завичајном музеју. Поред изложбених поставки посетиоци ће моћи да се упознају са репликама опреме и наоружања средњовековних ратника и техникама витешких борби, које ће пред њима демонстрирати чланови витешке дружине Црни медвед из Јагодине. Дружење у музеју потрајаће до 20. маја у 01:00, а сви ови музејски садржаји током трајања манифестације биће бесплатни за посетиоце.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*