NA POMOLU RASPLET U VISOKOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI U ĆUPRIJI

Na sednici Saveta škole koja je zakazana za ponedeljak 13. februara, očekuje se da Savet razreši sadašnjeg i imenuje novog v.d. direktora Visoke medicinske škole u Ćupriji
Poslednji u nizu skandala koji potresaju Visoku medicinsku školu u Ćupriji dobio je epilog time što su prema pisanju medija direktor i njegova zamenica svoje funkcije stavili na raspolaganju Savetu škole a resorno ministarstvo je u međuvremenu imenovalo i nove članove Saveta škole.
Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji u poslednjih nekoliko godina privlači pažnju medija. Pre nekoliko godina bio je raspisan vrlo diskutabilan konkurs za profesora interne medicine gde je direktorka Više medicinske škole u Ćupriji Tatjana Simović raspisala konkurs za profesora interne medicine i navela precizne kvalifikacije koje je jedino u Srbiji, a i šire, imala njena pomoćnica direktora za nastavu Biljana Ilić. Ovde je bilo reči o licu sa završenim Poljoprivrednim fakultetom, smerovima prehrambena tehnologija ili tehnologija biljnih proizvoda i doktoratom medicinskih nauka iz oblasti ,,narodno zdravlje”, kao i petogodišnjim iskustvom u nastavi iz ishrane i dijetetike.
Specijalisti interne medicine su zbog ovog konkursa uputili pismo medijima u kome su izrazili zabrinutost za školovanje budućih generacija, kao i lečenje pacijenata. Direktorka Tatjana Simović odgovarila je na tu primedbu da je konkurs raspisan za užu oblast interna medicina, odnosno profesora dijetetike i ishrane, što se vidi u tekstu konkursa. Takođe, iz tog teksta je jasno da i ukoliko bi se javili kandidati sa medicinskim fakultetom, specijalisti interne medicine sa subsepcijalizacijom nutricioniste ne bi ispunjavali uslove konkursa i bili bi odbijeni.
Medicinska škola je i proteklih nekoliko nedelja došla u fokus medija zbog naloga koji je putem mejla upućen profesorima od strane još uvek aktuelnog direktora škole da se smanji prolaznost studenta na ispitima za 20-30% . Da je poslao mejl u kojem od profesora zahteva da pooštre mere prilikom ispitivanja „Blicu“ je potvrdio i sam direktor Dragoslav Ilić. Kako kaže, na to se odlučio nakon što je služba koja prati sistem kvaliteta utvrdila da je prolaznost velika.
Ova škola je po mnogim kriterijumima jedna od najboljih u Srbiji. Nadamo se da će novoformirani Savet imati snage i mudrosti da za direktora izabere osobu po pozitivnim kriterijumima, osobu od struke i znanja, koja će povratiti ugled ove visokoobrazovne institucije.
M.J.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*