Milanovic: Za regulacija Resave otvorene ponude u Becu

– Predsednik opstine Svilajnac Predrag Milanovic, ocenio je, da je regulacija reke Resave, za koju je Evropska unija (EU) odborila 2,7 miliona evra, najveci projekat u Svilajncu za narednih deset godina.
„Tender za radove je raspisan 19.decembra, rok za dostavu ponuda istekao je 25. januara i na Svetog Savu u Becu su otvorene ponude. Koliko je meni poznato za ovaj posao zainteresovano je sedam firmi“, rekao je Milanovich novinarima u Svilajncu. „Mi ocekujemo da ove nedelje bude prihvachena najbolja ponuda, potpisivanje ugovora i pocetak izgradnje. To je najveci projekat koji nosimo u 2017.godinu, i sigurno najvazzniji u nardenih deset godina za gradjane Svilajnca, posebno one koji zzive u gradu“, rekao je Milanovic, posle odrzane svecanosti povodom Svetog Save.
EU je Svilajncu odobrila 2,7 miliona evra za regulaciju reke Resave kroz celu teritoriju opstine,sredstva su iz predpristupnih fondova (IPA) a investicija ide preko Agencija za razvoj Austrije (ADA).
„Ocekujemo da se ove godine uradi gro poslova a ceo posao bude gotvo 2018.godine“, rekao je Milanovic. „Rec je od oko 15 kilometara toka reke, a regulacija podrazumeva prosirenje i nadvisenje korita u samom gradu, kompletnu rekonstrukciju korita od ulaska reke na teritoriju Sviljnca do uliva u Veliku Moravu, izradu novih nasipa kroz grad Svilajnac i atare sela Sedlare i Suboticu, i potpunu regulaciju reke kroz poljoprivredno zemljiste“, rekao je Milanovic.
Regulacija Resave je najbitniji posao za Svilajnac ove godine, podvukao je Milanovic i ocenio da posle ovih radova gradjani ove opsstine neche imati porblema sa izlivanjem Resave, kakva je bila u maju 2014. godine. Resava je, u maju 2014. godine, donela Svilajncu nezapamchene poplave i nanela ssteu stanovnistvu i privredi vechu od 1,5 milijardi dinara. EU je, pored ovih sredstava za regulaciju, do sada pomogla Sviljancu u saniranju steta sa 1,5 miliona evra. Milanovic je dodao da che, drugi po vazznosti i vrednosti biti posao na rekonstrukciji i obnovi zdravstva, gde je planirano ulaganje 200 miliona dinara od stran Vlade Srbije i lokalne samouprave.
( da/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*