LJUBAV KOJA ZRAČI

U ĆUPRIJI PROMOVISANA KNJIGA ,,I OPET LJUBAV“ RADETA MILOSAVLJEVIĆA

U Narodnoj biblioteci ,,Dušan Matić“ u Ćupriji sinoć je javnosti predstavljena nova knjiga – ,,I opet ljubav“ istaknutog jagodinskog novinara, urednika, pisca i publiciste Radeta Milosavljevića.
Posle pozdravne reči direktoke biblioteke Ljiljane DJordjević Mile Lazarević, književnik i novinar iz Ćuprije, predstavio je autora ove knjige i podsetio da da je još kao vrlo mlad počeo da radi na Radio –Svetozarevu i ,,Novom putu“ gde je proveo naredne dve decenije kao novinar, spiker, voditelj, urednik i direktor, a potom otišao u Švajcarsku gde je diplomirao francuski jezik i menadžment i, pored drugih poslova, izveštavao i za ,,Večernje novosti“, Radio .Beograd i ,,Evropske novosti“. Poslednjih godina sve više vremena provodi u Srbiji pa je tako pre dve godine objavljena obimna i antropogeografska studija ,,Radovanjci – od Vinče do Resave“ koja je naišla na veoma pozitivne ocene u javnosti, a pre tri meseca, u izdanju jagodinskog ,,Gambita“ , iz štampe se pojavila i knjiga kratkih priča i pesama ,,I opet ljubav“ ( o čemu je ,,Novi put“ već pisao) koja je i predstavljena javnosti ( samo za medije) u Klubu novinara Pomoravlja u Jagodini, a velika promocija, sa brojnim gostima, uslediće 14. oktobra na Vinariji kod Jagodine ( bivši ,,Navipovi“ vinogradi).
Bajo Džaković je zapazio da knjiga , izvanredno ilustrovana crtežima i slikama Sretka Divljana, na preko 120 strana prezentira 15 kratkih priča i isto toliko pesama koje, sveukupno posmatrano, vezuje mnogo šta ali im je esencijalni zajednički imenitelj najjače ljudsko osećanje – Ljubav.
Po DŽakovićevim rečima najveća draž ovih priča je što su duboko doživljene ili do srži izmaštane, a najvećim delom se radi o autobiografskim zapisima koji su vešto i znalački ,,reparirani“. Zapažaju se i precizne deskripcije okruženja koje su ornamentisane povremenim refleksivnim i lirskim uzletima kji dosežu sve do filozofičnih opservacija i, naravno, pasaža obojenih latentnom erotikom.
Pesme su,takodje, nikle iz života ,komunikativne, lake i čitljive, pomalo ,preverovske“, ali i ukrašene akademskom refleksijom i duhovnošću tako da su imanentne ( možda malo sofisticiranije) prethodnim proznim zapisima. U svakom slučaju, zaključio je Džaković, radi se o knjizi koja zavredjuje pažnju i čitalaca i kritike, kako zbog teme tako i načina interpretacije i sigurno je da će biti i primećena i pozdravljena u svekolikim tokovima savremene srpske literature.
Rade Milosavljević sugestivno je pročitao nekoliko pesama i priču ,,O tempora, o mores“ koja govori o Despotovcu i Jagodini nekad i sad i izazvala je burne aplauze, a potom, i artificijelno posmatrano, i pesmu ,,(Ne)proživljeni trenuci“ koja će se pojaviti u narednoj knjizi – do polovine sledeće godine – kako je najavio autor. Duško Dimitrijević Endži osobenim muziciranjem i karakterističnim glasom još jedanput je potvrdio da je osobena i autentična pojava na srpskoj muzičkoj sceni. Zato – sve čestitke organizatorima koji ljubiteljima pisane reči upriličili jedno pravo akademsko veče.
Zato – sve čestitke organizatorima koji ljubiteljima pisane reči upriličili jedno pravo akademsko veče.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*