Podeli članak

Veoma malo se zna o Klasičnom Feng Shuiju kod nas, koji postoji vekovima unazad. Klasičan, izvorni Feng Shui u Kini je baziran na prirodnim pojavama.

Lavirint učenja iz oblasti Feng Shuija je dugačak, zmršen i maglovit, upravo zbog ubačenog sintetičkog,  podmetnutog New Age Feng Shuija 70- tih godina. Danas je tibetanski, moderan Feng Shui dominantan, na žalost.

Stari Kinezi su bili pedantni i pronicljivi, sa veoma razvijenom svešću i znanjima o naučnoj metodi posmatranja prirode. Nema tu mesta za improvizaciju, kao ni za simbolizam. Kineske građevine su podignute da poštuju prirodne tokove sunca, reka, vetra, reljefa, elektromagnetnog zračenja.

Glavni ciljevi Feng Shuija mogu se sažeti u dve reči:

Znam da poboljšam i da predvidim. Znati identifikovati uticaje prirodnih sila koje deluju na život ljudskih bića je nauka. Dakle, identifikovati i analizirati Qi, nevidljive i neprepoznatljive energije, tako moćne da su u stanju da podrže život ili da ga unište, to je znanje na delu i oblast delovanja Klasičnog Feng Shuija!

Odabrati lokaciju za gradnju kuće, tradicionalno to i jeste glavni cilj Feng Shuija! Zapamtite da Feng Shui okoline kuće direktno utiče na njene stanovnike. Dobar Feng Shui je pozitivan efekat. Ako ćemo dobiti više korisnih uticaja nego štetnih, ukupni rezultat će biti pozitivan. Umetnosti leži u proceni pozitivnih i negativnih uticaja, kako bi bili sigurni u pozitivan ishod. Ključ je u praktikovanju znanja na određenom objektu, da se napravi balans!

 

Piše:
Gordana Šutanovac
Feng Shui Majstor, predavač i praktikant