KISA ZAUSTAVILA ZETVU PSENICE

– Žetvu pšenice u Pomoravskom okrugu, zasejane na 15. 000 hektara, tek što je krenula, a sa njom i otkup, danas je zaustavila je kiša, izjavio je Miodrag Simić iz Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini.
Žetva je tek počela i rano je govoriti o prosečnim konačnim prinosima, ali zrno je kvalitetno, jedro, ima lepu boju, a visok je i procenat proteina. Nažalost, kod nas se još ne plaća po procentu proteina, istakao je Simić.
Zbog visoke vlažnosti zemljišta, kiše i vetra proteklih dana, na mnogim njivama pšenica je polegla, a ponegde su izbili i jaki korovi, što će uticati na konačne rezultate, visinu prinosa i kvalitet, ocenio je Simić.
On je dodao da će, ipak, konačni prinosi i kvalitet zavisiti „koliko je ko uloži, da li je sejao pravo seme ili svoje sa tavana”.
Mlinari, otkupljivači u Pomopravskom okrugu, pšenicu plaćaju 16 dinara, ali su spremni da tu cenu narednih dana povećaju, istakao je Simić i rekao da Fabrike stočne hrane plaćaju nešto više.
U Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Rekovac i Svilajnac, „žanju se i poslednje parcele pod ječmom”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*