,,JEVANDJELJE“ – DRUGI TOM

Nova knjiga o raznovrsnom književnom stvaralaštvu Miroslava Dimitrjevića
U izdanju Književne zajednice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug, i Srpske duhovne akademija pojavila se nova knjiga književne kritike o stvaralaštvu uglednog srpskog književnika, novinara, publiciste, istoriografa, esejiste,satiričara, antologičara i sakupljača narodnih umotvorina Miroslava Dimitrijevića iz Paraćina pod naslovom ,,Miroslavljevo književno jevandjele – drugi tom“.
Knjiga je objavljena na više od 150 strana u tiražu od 200 primeraka, posvećena autorovoj supruzi Radmili, i sadrži prikaze, osvrte i intervjue o delu ovog raznorodnog stvaraoca raskošnog talenta i erudicije, koji su nastali od objavljivanja prvog toma ,,Miroslavljevog književnog jevandjela“ 2014. do kraja prošle godine.
– . . . Tokom 2015. i 2016. godine zbog većeg broja prikaza, osvrta na delo ovog autora, kao i zbog objavljivanja njegovih izabranih dela u devet tomova, pojavila se potreba da se prvi tom ,,Miroslavljevog književnog jevandjela“ ( obima 322 stranice) dopuni novim kritičkim tekstovima, što ovom prilikom i činimo – objašanjava u uvodniku Dimitrijević.
o Knjiga dakle sadrži prikaze, osvrte, besede, novinske tekstove i intervjue objavljivane u periodici brojnih autora- dr Mićo Cvijetić, Miroslav Todorović, Bajo Džaković , Jasmina Jovanović, Bela Tukadruz, Emil Živadinović, Miroslav Čopa, Hadži Momir Stanisavljević, a na kraju klnjige objavljeni su i osnovni bibliografski podaci o Miroslavu Dimitrijeviću( Osnovni podaci, Dela, Zastupljenost u antologijama i izborima poezije i proze, Književne nagrade i priznanja).
 – Retki su autori sa toliko objavljenih dela. Po ovome je Miroslav Dimitrijević uz rame Ljubivoju Ršumoviću i Dobrici Eriću, samo što je Miroslav žanrovski raznovrsniji i složeniji, a po svojoj misiji je i vukovac i dositejevac.
 Dimitrijević je institucija za sebe kako u svom književnom delu, tako i u svojim brojnim drugim radovima u kojima duboko ponire u našu, srpsku sveukupnost postojanja, i trajanja, razgrnuo različite tajne i čudesa – zapisao je, pored ostalog, ugledni književnik dr Mićo Cvijetić, inače glavni i odgovorni urednik ,,Književnih novina“ iz Beograda.
 – Šta nam preostaje dragi Imenjače, nego da se nosimo sa našim darom kao i blagoslovom i kaznom. Da li vreme sve namiruje ? Sumnjam, ali kad pogledam Tvoju impresivnu bibliografiju, koja bi Ti, da je kod nas sve kako treba, obezbedila status akademika, ostajem bez reči – reči su poznatog književnika iz Niša Miroslava Todorovića.
 – On je prosto otišao najdalje, a ne trči. Takav mu je književni korak, valjda. Ondašnji i sadašnji- jezgrovit je u zaključku paraćinski pesnik i satiričar Miroslav Čopa.
• ,,Miroslavljevo književno jevandjelje“ ( i prvi i drugi tom) će budućim istoričarima i teoretičarima književnosti olakšati posao u daljoj valorizaciji raskošnog književnog i istoriografskog dela Miroslava Dimitrijevića, a u konkurenciji srpskih književnih reprezenata druge polovine 20. i prve polovine 21. veka.
• B.DŽ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*