U JAGODINI DUPLIRAN PRIVREDNI SUFICIT

Privredni suficit grada Jagodine za 2018. godinu je 9,7 miliona evra i on je dupliran u odnosu na 2017. godinu. Iz Jagodine se najviše izvozilo u Italiju – 40%, na drugom mestu je Rumunija i na trećem Meksiko.

– Strani i domaći investitori imaju maksimalnu logistiku na teritoriji grada Jagodine, a najveći broj investitora u Jagodini je iz Italije i zato se i ulica u Industrijskoj zoni u Jagodini zove Italijanska ulica – izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Značajan izvozi beleži se i u Rusiju, Nemačku, Španiju, Francusku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

– Privreda grada Jagodine ostvarila je za 17,1% veći izvoz u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinska razmena jagodinske privrede u 2018. godini bila je 224,5 miliona evra, a izvoz 117,1 miliona evra. Izvoz iz Jagodine čini 56,4% ukupnog izvoza Pomoravskog okruga – kaže Marković.

Iz Jagodine su se najviše izvozile samolepljive rolne, hartije, kartoni, delovi za sedišta za automobile, autocirade, nameštaj, kablovi, provodnici, mašine, aparati, konstrukcije, mesne prerađevine, sekundarne sirovine i jaja.

Prva četiri mesta u izvozu zauzimaju kompanije iz Italije koje rade u Jagodini, Vibak, Aunde, Konfekcioni Andrea i Mobil Turi. Među 10 izvoznika su i Jela, Holding Kablovi, Metal Eko Sistem, Juhor, Feman, Komo, Agrođole i Testeral“, rekao je Marković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*