JAGODINA-POLJOPRIVREDNICI BEZ POREZA

Odlukom Skupštine grada, 6.358 poljoprivrednih domaćinastava Jagodine i ove godine neće plaćati porez na poljoprivredno i šumsko zemljište.
Reč je o domaćinstvima koja, prema poslednjem popisu poljoprivrede, obrađuju 18.790 hektara zemljišta, a odluka je stupila na snagu 1. januara, rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu.
Ova odluka je doneta „zbog teškoća koje prate ovu granu delatnosti i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede“, stoji u obrazloženju.
„Kod poreza na poljoprivredno zemljište, zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede, smatra se opavdanim određivanjem preske stope nula odsto i zbog čega ovo zemljište neće biti oprezovano u 2018. godini“.
Poljoprivrednici Jagodine ovog poreza bili su oslobođenju i poslednjih osam godine iz istih razloga.
Pored te olakšice, Skupština grada će iz budžeta, za poljoprivredu i ruralni razvoj uložiti 12,8 miliona dinara. Za posticaj poljoprivrede 10 miliona, a poljoprivrednici će biti oslobođeni i plaćanja veštačkog osemenjavanja krava, overe rgistara i matičenja stoke, ističu u Gradskoj upravi.
Grad je obezbedio i sredstva za nadoknade strelcima protivgradne zaštitu, koji će čuvati useve od gradonosnih oblaka, za zaštitu bilja od bolesti i štetočina, a svi poljoprivrednici, koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici, oslobođeni su takse i zakupnine tezgi.
U Gradskoj upravi podsećaju da je Skupština grada, „u cilju poboljšanja rasnog sastava goveda na području Jagodine i ovog dela Srbije i zapošljavanja mladih na selu“, 2011.godine uvezla i besplatno poljoprivrednicima dala 210 visokomlečnih junica, što daje rezultate.
Za rad i funkcionisanje mesnih zajednica Jagodina je za ovu godinu izdvojila 3,1 milion dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*