ИЗЛОЖБА СЛИКА ЈАНКА БРАШИЋА УСКОРО У МНМУ

У Музеју наивне и маргиналне уметности, Јагодини, у току су припреме за велику ретроспективну изложбу слика најстаријег српског наивног уметника Јанка Брашића. Отварање изложбе је планирано за 16. март 2017. године.
Прошло је више од две деценије како је, 1994. године, умро у свом родном селу Опарићу, сликар Јанко Брашић. Живео је 88 година, а стварао преко шест деценија. За њим је остало више стотина сачуваних уљаних слика, цртежа, графика фресака, икона и скулптура у глини, камену и дрвету, које се налазе у музејским збиркама, галеријама, приватним колекцијама у земљи и иностранству, власништву његове фамилије, на зидовима манастира и цркава по Србији, на сеоским гробљима или као јавни споменици у местима око Опарића. Поред ове материјалне, сачувана је и обимна писана грађа, веома важна за проучавање његовог уметничког рада. О Јанку су писали Ото Бихаљи – Мерин, Небојша Томашевић, Милан Токина, Синиша Пауновића, Милица Маширевић, Мирослава Бошковић, Миодраг Протић, Анатол Жаковски, Коста Димитријевић, Радмила Цветковић, Љиљана Којић и многи други.
Његова најраније датирана дела потичу из 1933. године (цртежи и аутопортрет у уљу). Свој уметнички рад Брашић је започео у селу Опарићу и у њему остао и стварао до своје смрти. „ Ту, у свом родном крају стицао је љубав за лепоту посматрајући као дете бисер наше средњовековне уметности, манастир Каленић. Традиционално, народни дух и наслеђе подручја манифестовали су се у избору тема и мотива као и колориту везаном за боје фолклора његовог завичаја, али интерпретирани оригиналним ликовним језиком, рустичним елементарним реализмом. Многобројни психолошки обојени портрети, догађаји и обичаји из сеоског живота, историјске композиције, анегдоте, понека мртва природа, градски призор и чист пејзаж левачког краја, као и алегоријско симболични призори носе својеврсне особине ликовног рукописа аутора, хроничара свог времена, који је на тренутак успео да заустави пролазност старог и патријархалног“, записала је Љиљана Којић, музејски саветник, приликом организовања једне од његових последњих изложби у МНМУ.
Прва дела која су након оснивања, 1960. године попуњавала збирку МНМУ – били су цртежи, слике, скулптуре Јанка Брашића. Први пут је колективно излагао 1935. године са нашим најпознатијим академским сликарима на изложби Удружења ликовних уметника Југославије у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић“ у Београду. Затим је 1957. године учествовао на великој изложби “Наивна уметност Југославије“ у Загребу, Љубљани, Београду и Скопљу. Самостално је излагао више од тридесет пута. Прву самосталну изложбу имао је 1937. године у Опарићу, другу у Малој галерији Синише Пауновића под називом “Рани Брашић“, 1962. године. Својим делима Брашић је затим током више од шест деценија уметничког рада учествовао на најзначајнијим међународним изложбама наивне уметности широм света.
Данас се у збирци Музеја наивне и маргиналне уметности, чува 67 дела овог уметника почев од најранијих с почетка тридесетих година 20. века до пред уметникову смрт, 1994. године.
Приредила: Марица Врачевић, музејски саветник

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*