IZLOZBA DRAGOSLAVA MARKOVICA

У Завичајном музеју у Јагодини у четвртак, 26. октобра у 19 часова биће отворена ретроспективна изложба једног од најзначајнијих јагодинских ликовних уметника Драгослава Марковића (1946-2013). На изложби је представљен целокупан опус овог уметника, почев од најранијих цртежа из седамдесетих година прошлог века, преко скулптуре и колажа до рељефа и слика израђених различитим техникама. Публици ће бити представљен и Марковићев рад у домену јавне скулптуре и позоришне сценографије.
Драгослав Марковић је рођен у Избеници код Варварина 1946. године. Дипломирао је 1972. године на Академији примењене уметности у Београду у класи за скулптуру у простору и архитектури. Радио је као професор ликовне културе најпре у Гимназији у Варварину, а потом у Образовном центру „Вељко Влаховић“ у Јагодини и јагодинској Гимназији. Паралелно са педагошким радом, Марковић се већ након завршетка студија активно укључио у ликовни живот ондашњег Светозарева. Излагао је на свим изложбама Клуба ликовних уметника Светозарева, односно Јагодине, као и нешто касније основаног удружења Ликовних уметника Јагодина (ЛУЈ), а такође и на другим значајним изложбама у земљи и иностранству, као што је Октобарски салон ликовних и примењених уметности у Павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду.
Као уметника одликовао га је истраживачки дух и велика склоност ка експериментисању. Изражавао се различитим ликовним средствима, али код њега, заправо, не постоји граница између цртежа, графике, слике или скулптуре. Они произилазе једни из других, а темеље се на истој идејној потки. Свој ликовни језик Марковић је изградио на синтези надреализма и поп арта. Иако скулптор по образовању, више се бавио колажом и сликарством, али је ове форме изражавања доживљавао и третирао као скулптор. У његовом сликарству присутна је тежња ка истицању тактилних вредности где доминира материја и оно је блиско асамблажу. Првенствено га је интересовала форма и њу је и истраживао током читавог свог стваралаштва. Интензивну боју у своје сликарство увео је тек у последњој деценији рада.
На ретроспективној изложби у Завичајном музеју изложено је близу сто радова Драгослава Марковића и то у највећој мери из власништва породице Марковић, а затим и из фонда Завичајног музеја, као и из приватног власништва. Изложбу прати и каталог у коме је анализирано стваралаштво овoг уметника, али и представљена историја ликовног живота у Јагодини у којој је име Драгослава Марковића било и остало незаобилазни чинилац.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*