Investicije po opštinama u 2015. godini-JAGODINA PRI VRHU

Pise Miroslav Zdravkovic

Дана 26.12.2016 године изашао је годишњак „Општине и региони у Републици Србији, 2016“, где постоји могућност преузимања базе података, тако да се могу извршити различите интересантне анализе економских, демографских и других појава на нивоу општина.
Наш основни циљ је да дођемо до најважнијих промена у динамици инвестиција на нивоу општина: где је живнула инвестициона активност, а где се она смањује.Када посматрамо све општине заједно, 88 општина је повећало вредност инвестиција у односу на 2014 годину, док су 73 смањиле вредност.
Прилажемо по 20 општина са највећим апсолутним падом и порастом вредности, а то смо учинили како би „ухватили“ Јагодину на 18. месту горњег дела листе. Првих осам места заузимају београдске општине, према порасту вредности инвестиција, па ако њих одбијемо ипак је Јагодина на високом десетом месту у остатку Србије. Ако игноришемо београдске општине, онда би златну олимпијску медаљу у погледу раста инвестиција заузео град Врање, сребрну Суботица а бронзану Зрењанин. Јагодина би, поновићемо, била на високом десетом месту, уз поштовање слогана „важно је учествовати“.
Ова информација је могла да изгледа и сасвим другачије. На пример, у Јагодини је 2015. године дошло до раста инвестиција за фантастичних 53%. Инвестирано је у нова основна средства непуних 2 милијарде динара, и само је у 2008. години била већа вредност улагања. Подаци за 2016. годину потврдиће да је Јагодина центар инвестиционих активности у Србији, а и шире у региону.
И тако, податке за 2016. годину чекаћемо до последње недеље у 2017. години, а ови подаци из годишњака нам остају да у тих годину дана учинимо још по неку статистичку анализу.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*