IN MEMORIAM: DOBRILA STANIMIROVIĆ

KNJIŽEVNICA REFLEKSIVNIH UZLETA
Prošlog četvrtka u Jagodini je posle duže i teže bolesti preminula ugledna književnica Dobrila Stanimirović koja je i sahranjena dva dana kasnije na jagodinskom groblju.
Dobrila Stanimirović rodjena je 1935. godine u Sijarinji kod Medvedje, a od mladosti živela u Jagodini i radila u Fabrici kablova sve do penzije. Pisala je poeziju za decu i odrasle, kao i prozu i iza sebe ostavila neobjavljen obiman roman. Objavljivala je u mnogim jugoslovenskim listovima i časopisima,književnim zbornicima i više antologija, a prevodjena je na japanski,italijanski,rusinski,slovački,turski,albanski i makedonski jezik. Objavila je knjige: ,,Bura”- pesme (1974.), ,,Desetoprstići” – pesme za decu ( dva izdanja- 1976. i 1978.), ,,U vremenskoj vrtešci” – pesme(1977.), ,,Le stanze del coure (Odaje srca)” – pesme, (Napulj,1983.), ,,Osveta groma i sunca”(1981.), ,,Ritam srca”- izabrane pesme”(1986.) ,,Bele pesme” – pesme za decu(1993.) i ,,Božji pečat”- haiku pesme(1998.). Dobitnik je nagrada ,,Svetozar Marković”, ,,Dušan Srezojević”, ,,Kristalna prizma”, nagrada za životno delo Podružnice UKS-a za Pomoravski okrug i Književnog kluba ,,DJura Jakšić”,kao i više drugih nagrada i priznanja.
Godine 1980. Metka Krajcer iz Slovenske Bistrice diplomirala je na Filološkom fakultetu u Ljubljani na temu ,,Književno stvaralaštvo u Dobrile Stanimirović”. O njenom stvaralaštvu pozitivno su se izražavali ugledni književnici i kritičari – Miroslav Mika Antić, DJoko Stojičić, Dr Dragan Nedeljković, Dr Radojica Tautović, Dragica Trebješanin, Borislav Radosavljević i drugi, a na brojnim književnim manifestacijama nastupala je, pored ostalih, i sa Desankom Maksimović i Mirom Alečković. Član Udruženja književnika Srbije bila je blizu tri decenije, a Književnog kluba ,,Djura Jakšić” duže od pola veka i u više navrata obavljala je funkcije potpredsednika , sekretara i člana Uprave.
Kritika je zapazila kao pesnikinju refleksivnih uzleta i zrele stvaralačke vizure koja ima šta da kaže i ume to na valjan način da saopšti. Volela je ljude i svet oko sebe, bila veoma druželjubiva i izuzetno gostoljubiva , spremna da razume i pomogne- naročito mladjima. Oni koji su je bliže poznavali uvek će je pamtiti.
B. DŽ.
VUČJI CVET
Vuka glana dva
Oko Sunca tudjeg se klala
Zenica krv su lokala

Vuci gladni
Žedno se izujedali
Sunce ranjavo osta
Moje Sunce

I opet vuka dva
Koplja ukrstiše bela
Boli rana stara
U vremenu dubokom
Krvavi cvet
Pomalja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*