IDEALAN DORUČAK. Budite zdravi i vitki uz pomoč ovsene kaše

Kao što znate, doručak bi trebalo da predstavlja najbitniji obrok u toku dana. Međutim, jeste li znali da je doručak odličan saveznik svih onih koji žele da se otarase neželjenog viška kilograma?
Nutricionisti širom sveta preporučuju da dan započnemo ovsenom kašom.
Pre svega trebamo znati šta je zob (ovas)

Zob ili ovas (lat. Avena) je rod skrivenosemenica koja pripada porodici trava (Poaceae). Poseduje veliki privredni značaj. Koristi se za ishranu ljudi i domaćih životinja.
Proizvodi od zobi su veoma traženi zbog svoje nutritivne vrednosti koja premašuje sva ostala žita. U zobi je visok sadržaj masti, esencijalnih masnih kiselina i povoljan amino-kiselinski sastav proteina.
Standardni proizvodi mlinske prerade zobi su zobene (ovsene) pahuljice i zobena (ovsena) brašna koji se javljaju u prirodnom i prerađenom (instantiranom) obliku. Na tržištu se najčešće pojavljuju u prerađenom obliku i služe za brzu pripremu kaša. Zobene pahuljice se dobijaju spljoštavanjem oljuštenog celog zrna ili zobene krupice. Osim za pripremu kaša (one čine osnovni sadržaj musli) pahuljice se koriste i kao dodatna sirovina u proizvodnji posebnih vrsta hleba, peciva i pekarskih proizvoda.
Ovas je veoma važan u dijetalnoj ishrani bolesnika. Sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lečenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a deluje i na regeneraciju celokupnog organizma.
Ovas važi za veoma moćno, a ipak blago sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Farmaceutska industrija proizvodi alkoholne tinkture zobi, što je odlično sredstvo za umirenje (sedativ).
Čaj od neoljuštene zobi preporučuje se osobama obolelim od raka, posebno raka debelog creva. Ovaj čaj delotvoran je i kod povišenog holesterola i visokog krvnog pritiska.
Ovsene pahuljice su odličan izbor namirnice za osobe koje imaju problema sa regulacijom telesne težine, problem sa probavom kao i kod obolelih od dijabetes malitusa jer je žitarica koja ima nizak glikemijski indeks a uz to je bogata vitaminima i mineralima potrebnim u pravilnoj ishrani(održava nivo glukoze u krvi). (izvor Vikipedija)

 

Istraživanja pokazuju

Kako nutricionisti tvrde, nije svejedno šta ćete doručkovati, posebno ako želite da uspešno smršate. Najbolji izbor je – zobena (ovsena) kaša, što potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu “Annals of Nutrition & Metabolism”.
Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podeljeni u tri različite grupe: prva je doručkovala zobenu kašu, druga je jela kornfleks (kukuruzne pahuljice), a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su ukupno 350 kalorija.
U naredna tri sata, svi učesnici su morali u više navrata da u poseban dnevnik beleže opsećaj sitosti, a davali su i uzorke krvi, kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga, svi su dobili isti ručak kojeg su mogli da jedu u količini dok konačno ne osete da su skroz siti
Ispostavilo se da je grupa ljudi koja je doručkovala ovsenu kašu bila najmanje gladna tokom jutra i podneva i pojeli su i 31 odsto manje kalorija za ručak od ostalih. Osim toga, kaša je imala najpovoljnije delovanje baš kod osoba sa prekomernom telesnom masom. Oni su konzumirali čak 50 odsto manje kalorija tokom ručka.
Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice su već tri sata posle doručka imali isti osećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu, a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale.
Zbog čega je to tako, iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrednost kukuruznih pahuljica i ovsene kaše? Zbog toga što se kaša duže zadržala u želucu, dok kornfleks (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

10 razloga zašto ovas treba da bude često na trpezi:

  • Poseduje esencijalnu amino kiselinu koja stimuliše jetru da stvara lecitin koji čisti telo od štetnih materija.
  • Ovas sadrži skrob koji stabilizuje nivo glukoze (šećera) u krvi i beta glikan koji stvara sluz te na taj način doprinosi dobroj svarljivosti ovsa. Ovsena sluz se koristi kao bolesnička hrana za odojčad, malu decu i sve koji imaju osetljiv želudac (ovsena sluz oblaže želudac).
  • Nerastvorljiva vlakna olakšavaju pokretljivost creva te time doprinose redovnom pražnjenju creva. Takođe, regulišu nivo žučne kiseline te se smanjuje mogućnost trovanja.
  • Ovas je žitarica koja sadrži najviše proteina koji potpomažu rast i razvoj tkiva u organizmu.
  • Ovas sadrži fitoestrogen lignans koji ima antikarcinogeno svojstvo da reguliše i smanjuje rizike od nastanka malignih oboljenja izazvanih promenama u nivou hormona.
  • Poseduje ugljene hidrate koji se sporo apsorbuju u organizmu te tako utiče na postepen rast gukoze u krvi.
  • Ovas je dobar izvor omega 6 masnih kiselina koje utiču na smanjenje nivoa holesterola.
  • Prisustvo vitamina B5 i B6 utiče na pravilan razvoj i dobro funkcionisanje nervnog sistema.
  • Prevenira nastajanje hipotiroidizma jer sadrži jod, mineral koji utiče na pravilan rad tiroidne žlezde.
  • Sadrži određene količine kalcijuma koji preveniraju od desmineralizacije kostiju.
  • Ovas pored gore navedenih činjenica, pomaže u jačanju fizičke radne sposobnosti te je zbog toga naročito koristan za osobe izložene teškim fizičkim naporima.
  • Poseduje niz lekovitih svojstava. Podstiče aktivnost čovekovog vegetatitvnog sistema. Ovsena sluz je jedina namirnica koju može da podnese izgladnelo ljudsko telo.

Tekst uredila: Anđelija Pavlović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*