O FELDMARŠALU MIKAŠINOVIĆU U BIBLIOTECI

U četvrtak, 14. juna u Narodnoj biblioteci u Jagodini održana je promocija knjige Radeta Milosavljevića „Feldmaršal Mikašinović“. O ovoj interesantnoj knjizi čija je tema jedan od junaka do sada često prećutkivanog perioda srpske istorije govorili su, pored autora, istoričar Dejan Tanić i profesor Vojislav Trumpić.

Dejan Tanić, magistar istorije i stručnjak za novovekovnu istoriju slovenskih naroda, je na početku svog izlaganja otkrio da se srpski narod kao ratnički i vojnički prepoznaje tek od perioda kada je ratovao za austrijske i turske interese, to jest, tek posle pada srpske srednjevekovne države. O feldmaršalu Mikašinoviću je govorio kao o još jednom u nizu velikih srpskih ratnika koji su ratovali za tuđe interese, a u sebi čuvali ponosni osećaj nacionalne pripadnosti.

Mihаjlo Mikаšinović (1715 — Beč, 1774) je bio prvi srpski generаl (feldmаršаl-lаjtnаnt) u Hаbzburškoj monаrhiji. Godine 1760. dobio je bаronsku titulu, a 1766. je unаpređen u feldmаršаl-lаjtnаntа. On je bio prvi Srbin koji je dobio plemićku titulu bаronа, а dа se nije prethodno odrekаo prаvoslаvljа i prihvаtio kаtoličku veru.

Milun Vasić

Odeljenje za kulturno-obrazovne programe

i podsticanje čitanja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*