EMIGRACIONI PROBLEMI ZEMALJA BALKANA-ALBANCI REKORDERI POLA MILIONA OTIŠLO ZA DESET GODINA

Već više godina se govori o problemu smanjenja stanovništva zemalja Balkana naročito Bugarske i Rumuije nakon ulaska u Evropsku Uniju 2007.godine. Hrvatska takođe doživljava istu sudbinu jer pored negativnog priraštaja problemi intezivnog iseljavanja dodatno pojačavaju demografski problem. Ni Srbija nije izuzetak, naprotiv.Bugarska je za 10 godina samo kroz migracije izgubila oko miliona stanovnika. Ukupno je emigriralo 1.013.858 stanovnika dok se 86.072 stanovnika prema podacima Eurostata vratilo u Bugarsku.Rumunija je u istom periodu ostala samo po osnovu migracija bez gotovo 2,5 miliona stanovnika.Intezivno pražnjenje stanovništva u Hrvatskoj nastaje od 2014 godine i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Sve tri zemlje Balkna su ulaskom u EU pokrenule veliki talas emigracija naročito prema najrazvijenijim zemljama EU, pre svega Nemačkoj.Nema podataka za Srbiju o broju imigranata odnosno povratnika jer taj demograski podatak Eurostata još uvek nema za Srbiju. Ukupno je iz Srbije za deset godina emigriralo 414.169 stanovnika. U istom periodu se u Srbiji vratilo iz navednih zemalja 253.260 stanovnika. Mora se uzeti u obzir da se vraćaju uglavnom radnici na sezonskim poslovima, i naravno u najvećem broju penzioneri, oni koji su već završili radni staž u navednim zemljama

Srbija se ubrzano prazni, nije teško pretpostaviti da će odliv stanovništva biti još intezivniji u toku ove i sledeće godine nakon liberalizovanja radnih dozvola od strane Nemačke i Austrije. Migracije su prirodno kretanje stanovništva pre svega uslovljen ekonomksim uslovima. Prema nekim podacima bivša SFRJ je za četrdeset godina preselila preko 8 miliona stanovnika iz sela gradove. Sada je Srbija u poziciji da u selu nema ko da radi, u gradovima nema šta da se radi. Sledeći scenario je da će se to isto dogoditi i sa državom u celini.Emigracije iz BiH su većeg ineziteta nego iz Srbije kada se uporedi broj stanovnika. Ukupno je za 10 godina iz BiH emigriralo gotovo 300 hiljada stanovnika. Međutim najdrastičniji primer je Albanija.Za deset godina iz Albanije je emigriralo preko pola miliona stanovnika.
Kada se zbroje podaci svih analiziranih zemalja Balkana, ovo područje je za deset godina napustilo 4.855.591 stanovnik.
Na ovo svakako treba dodati i smanjenje stanovnika po osnovu prirodnog priraštaja. Dodatni problem je što zemlje napušta stnovništvo u najboljoj životnoj dobi za rad i stvaranje porodice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*