ELMOS PREUZELA DRZAVA

Fabriku za proizvodnju mikroprovodnika, kablova i elektromehaničkih proizvoda „Elmos“ u Jagodini i Fabriku kablovskog pribora i inženjering u Ćupriji, koje rade u sastavu Industrije kablova u Jagodini, preuzela je država.
Ostali delovi ovog velikog sistema, giganta nekadašenje SFRJ, su u sistemu Unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR), i njihova sudbina znaće se u septembru, rekli su u sindikatu te firme.
„Elmos“ i Fabrika kablovskog probora u Ćupriji proizvode za namensku industriju Srbije, a obe zapošljavaju oko 100 radnika.
Industriju kablova, jednu u sistemu restutucije i u strateškom programu države, lane je u avgustu, koristeći socijalni program, napustilo je 850 radnika od 1.200.
„Boljom organizacijom, preostalih oko 400 radnika proizvode koliko je proizvodilo 1.200“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata „Kablova“ Oliver Jovanovski.
Posla ima, kaže Jovanovski, mesečno se proizvede oko 300 tona kablova, najviše energetskih, i kablovskog pribora od kojih 90 odsto ide na strano tržište – Rusiju, zemlje Skandinavije, Albaniju, zemlje istočne Evrope i bivše SFRJ, Gvineju.
Povremeno se, kako je istakao, zavisno od posla, angažuju i radnici po ugovoru.
Iako u sistemu UPPR, Industrija kablova u Jagodini je, prema podacima Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje, među deset najvećih izvoznika u ovom delu Srbije.
Industrija kablova u Jagodini je u svom sastavu imala i Fabriku „Kablovku“ u Despotovcu, koja je početkom godine predata opštini Despotovac.
Fabrika provodnika u Rekovcu ne radi već desetak godina i bila je nekoliko puta na licitaciji, ali nije bilo kupaca, podsećaju u sindikatu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*