DANAS JE VIDOVDAN

Centralna svečanost posvećena Vidovdanu u Pomoravskom okrugu održaće se danas u porti i crkvi srednjovekovnog manastira Ravanica kod Ćuprije, a liturgiju i pomen poginulima u boju na Kosovu u manstirskoj crkvi „Vaznesenje Gospodnje“, služiće vladika braničevski Ignjatije (Midić).
„Vidovdanske svečanosti“ u porti Ravanice počeće u 11 sati, svečanom akademijom uz obraćanje vladike Ignjatije i predsednika opštine Ćuprija Ninoslava Erića, saopšteno je iz opštine Ćuprija i Turističke organizacije ovog grada.
U celodnevnom programu, najavljeno je učešće Viteškog kluba „Svibor“, nastup Hora „Margi“, izvođenje pozorišnog igrokaza „Vidovdan uoči boja“, a biće upriličeno i druženje likovnih umetnika.
Predviđena je i kreativna radionica Predškolske ustanove „Dečija radost“ iz Ćuprije, a svečanost u Ravanici, po tradiciji, završiće se „Vidovdanskim kolom“ u koje mogu da se uključe svi prisutni.
Uveče, u 20 sati, u amfiteatru „Moravskog parka“ je Muzičko duhovno veče sa Danicom Krstić.
U slučaju kiše, kažu organizatori, koncert će biti održan u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“.
Narednog dana, u prostorijama Doma kulture „Sinđelić“ u Ćupriji biće, u organizaciji Narodne biblioteke „Dušan Matić“, održano književno duhovno veče sa Jovanom Janjićem i predstavljena knjiga „Vidovdan juče, danas, sutra“.
Manifestacija se završava 30. juna smotrom stvaralaštva žena Udruženja žena „Naše zlatno doba“.
U Paraćinu, na gradskom trgu, uveče od 21 sat biće održan „Vidovdanski koncert“ trubača Dejana Lazarevića, osvajača „zlatne trube“.
U Jagodini, parastos kosovskim junacima biće održan ispred Spomenika ratnicima svih srpskih ratova, na Skveru omladine u centru grada, a venac će biti položen i na Spomenik kneginji Milici u parku ispred Skupštine grada.
U svim crkvama i hramovima, Pomoravlja, Resave i Levča biće održane liturgije i parastosi kosovskim junacima.
U Ravanici se, inače, čuvaju mošti kneza Lazara, to je i njegova zadužbina, a za ovu priliku kovčeg s njegovim moštima će biti otvoren kako bi vernici

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*