Dan ustanka obeležen na Juhoru

Gradski odbor SUBNOR-a Jagodine i Opštinski odbori Ćuprije, Paraćina, Despotovca, Rekovca i Varvarina, obeležili su na planini Juhor, na mestu Dobra voda, 7. juli Dan ustanka naroda Srbije protiv fašističkog okupatora.

Domaćin je bio Gradski odbor SUBNOR-a Jagodine, a na svečanosti je govorio njegov predsednik istoričar Dejan Tanić.

To je bila centralna svečanost za ovaj deo Srbije, a počela je odavanjem pošte poginulim partizanima i polaganjem venaca na Spomen obeležje koje se sastoji od sedam kamenih gromada, koje uz čvrstinu i jedinstvo u borbi protiv fašizma, simbolizuju i broj jedinica iz ovih opština, koje su činile Partizanski Pomoravski odred osnovan na ovom mestu.

Dobra voda, oko 15 kilometara od Jagodine, tradicionalno je mesto okupljanja boraca i njihovih potomaka iz ovih opština na Dan ustanka, ali i građana sela podno Juhora, od kojih su neki, na ovo mesto u prelepoj bukovoj i borovoj šumi, došli još juče, automobilima, traktorima, peške i ostali preko noći uz vatre, roštilj i muziku.

Članovi Udruženja veterana Svilajnca Dan ustanka obeležili su u selu Bobovu, na mestu Bulinjak, gde je u oktobru 1942. godine bila najžešća bitka partizana Resave protiv fašističkog okupatora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*