NA 46. FESTU U BEOGRADU DVE NAGRADE KOSTI RISTIĆU

Mladi Jagodinac nagradjen za režiju filma ,,Banditi u potrazi za mamom“
Na 46. Medjunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji je početkom meseca okončan u Beogradu, mladi Jagodinac Kosta Ristić postigao je izvanredan uspeh jer je osvojio dve prestižne nagrade za režiju filma ,,Banditi u potrazi za mamom“.
Bivši glumac Gradskog pozorišta Jagodine, koji je kasnije završio režiju na Akademiji dramskih umetnosti, u ,,nacionalnoj selekciji – Srpski film“ 46. Festa osvojio je nagradu žirija koji su sačinjavali Lordan Zafranović ( Hrvatska), Damjan Kozelo (Slovenija), Alen Sinkauz ( Hrvatska) i Miloš Timotijević i Katarina Radivojević ( Srbija) za režiju filmu ,,Banditi u potrazi za mamom“. U obrazloženju se kaže da film ,,ima dokumentarnu formu, nepretenciozan koncept, odličan rad sa naturščicima i izaziva iskrene emocije“.
Kosti Ristiću je za režiju istog filma pripala i prestižna nagrada ,,Politike“ – ,,Milutin Čolić“ a u obrazloženju žirija ( Goran Paskaljević, reditelj i producent, Dubravka Lakić, filmski kritičar i Bojan Vuletić, scenarista) se kaže:
– Bez kalkulisanja, slobodno i hrabro, ovaj film spaja dokumentarizam i igranu strukturu, ,,narodnjake“ i bluz i rok, vozove i podzemne prolaze, bogatstvo i siromaštvo, komediju i setu, sirijske izbeglice i transvestite, delikvente i pripadnike MUP-a, decu sa margina i nas koji ih ne primećujemo . . . Spaja i reditelja i njegovu kreativnu ekipu sastavljenu od hrabrih žena, umetnica, koje vole film i kojima nije važno da li je dokumentarni ili igrani jer suština filma jeste u emociji.
Kosta Ristić je rodjen u Jagodini gde je završio Osnovnu i srednju školu i u to vreme bio glumac Gradskog pozorišta Jagodine, a potom završio režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu i čak i režirao jednu predstavu u matičnom pozorištu. I njegov mladji brat Matija bio je glumac GPJ, a kasnije završio glumu na Akademiji dramskih umetnosti. Da je reč o pravoj pozorišnoj porodici svedoči i podatak da im je deda Miroslav Mika Ristić, poznat kao prvi književni kritičar u Pomoravlju i višedecenijski profesor i direktor Pedagoške akademije u Jagodini i književnik, dugo godina bio glumac i reditelj Gradskog pozorišta Jagodine, a u više mandata i upravnik, a majka LJilja, profesor književnosti, dugogodišnji lektor i predsednik Umetničkog saveta. Otac Goran im je profesor fizike i informatike sa mnoštvom nagrada i priznanja, a stric Vladimir ( nekadašnji vunderkind – završio Gimnaziju za dve godine) dugogodišnji univerzitetski profesor fizike i književnik sa više objavljenih knjiga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*